Међународно удружења водовода у дунавском региону (ИАWД) и Свјетска банка путем видео линка организовали су данас, 24. јуна 2020. године wебинар на тему “Откривање и управљање ЦОВИД-19 у санитарним отпадним водама”.

Пандемија ЦОВИД-19 није само пријетња за здравље људи, већ је и изазов како за професионалце који су надлежни за водну технологију, тако и за оператере задужене за инфраструктуру отпадних вода. Овај wебинар окупио је неке од водећих стручњака за технологију отпадних вода с института за водну технологију, као и из академске заједнице. Њихов задатак је био да представе рјешења за изазове који се односе на праћење и управљање над присутним ЦОВИД-19 у санитарним отпадним водама.

Циљ овог wебинара је био да се унаприједи знање и разумијевање о томе како најновија достигнућа у технологији отпадних вода могу помоћи у бољем управљању глобалном пандемијом ЦОВИД-19, као и то како да се ублажи њен утицај на системе отпадних вода. На wебинару је учесницима било омогућено да стекну увид у технолошки напредак развијен током пандемије, као и преглед потенцијалних приступа како би се најбоље заштитило јавно здравље. Током wебинара панелистима су се могла постављати питања како би се боље научило из стечених искустава за будуће активности у појединачним специфичним околностима.

Панелисти на данашњем wебинару били су: др Дамир Брдановић, професор санитарног инжењерства на ИХЕ Делфт (раније УНЕСЦО-ИХЕ) Институту за образовање у области вода и професор на Технолошком универзитету у Делфту; др Драган Савић, сарадник Краљевске инжењерске академије, извршни директор Института за истраживање вода; др Норберт Креузингер, ванредни професор на Институту за квалитет воде, ресурсе и управљање отпадом, Технички универзитет у Бечу. Модератор овог догађаја био је г. Стјепан Габрић, специјалиста за водоснабдијевање и канализацију из Свјетске банке.