Međunarodno udruženja vodovoda u dunavskom regionu (IAWD) i Svjetska banka putem video linka organizovali su danas, 24. juna 2020. godine webinar na temu “Otkrivanje i upravljanje COVID-19 u sanitarnim otpadnim vodama”.

Pandemija COVID-19 nije samo prijetnja za zdravlje ljudi, već je i izazov kako za profesionalce koji su nadležni za vodnu tehnologiju, tako i za operatere zadužene za infrastrukturu otpadnih voda. Ovaj webinar okupio je neke od vodećih stručnjaka za tehnologiju otpadnih voda s instituta za vodnu tehnologiju, kao i iz akademske zajednice. Njihov zadatak je bio da predstave rješenja za izazove koji se odnose na praćenje i upravljanje nad prisutnim COVID-19 u sanitarnim otpadnim vodama.

Cilj ovog webinara je bio da se unaprijedi znanje i razumijevanje o tome kako najnovija dostignuća u tehnologiji otpadnih voda mogu pomoći u boljem upravljanju globalnom pandemijom COVID-19, kao i to kako da se ublaži njen uticaj na sisteme otpadnih voda. Na webinaru je učesnicima bilo omogućeno da steknu uvid u tehnološki napredak razvijen tokom pandemije, kao i pregled potencijalnih pristupa kako bi se najbolje zaštitilo javno zdravlje. Tokom webinara panelistima su se mogla postavljati pitanja kako bi se bolje naučilo iz stečenih iskustava za buduće aktivnosti u pojedinačnim specifičnim okolnostima.

Panelisti na današnjem webinaru bili su: dr Damir Brdanović, profesor sanitarnog inženjerstva na IHE Delft (ranije UNESCO-IHE) Institutu za obrazovanje u oblasti voda i profesor na Tehnološkom univerzitetu u Delftu; dr Dragan Savić, saradnik Kraljevske inženjerske akademije, izvršni direktor Instituta za istraživanje voda; dr Norbert Kreuzinger, vanredni profesor na Institutu za kvalitet vode, resurse i upravljanje otpadom, Tehnički univerzitet u Beču. Moderator ovog događaja bio je g. Stjepan Gabrić, specijalista za vodosnabdijevanje i kanalizaciju iz Svjetske banke.