Сва комунална и електродистрибутивна предузећа у Републици Српској биљеже велике губитке у пословању због пада наплате услуга.

Тако су процјене да су предузећа која снабдјевају грађане и привреду питком водом у губитку око два милиона КМ за пола марта и април.

Наравно, разлог је пандемија новог корона вируса, због чега су уведене многе епидемиолошке мјере у Републици Спској, а неке од њх се односе на забрану рада дјелатности.

Примјера ради, фризерски салони, кафићи и ресторани од половине марта уопште не троше воду и струју јер не раде. Такође, не производе комунални отпад.

Предсједник Удружења водовода Републике Српске и директор „Водовода“ Бањалука Зоран Поповић каже за Српскаинфо да од половине марта око 3.000 малих привредника на подручју града не троши воду, односно не ради.

– Дакле, имамо губитке због предузетника који не раде од половине марта. Њима нећемо ни слати фактуре. Затим имамо око 5.000 потрошача међу становнштвом који у овом периоду имају нулу КМ потрошње. Ријеч је о нашим људима који су вани и за празнике нису долазили због пандемије и зато немају потрошњу воде – објашњава Поповић.

Такође, како каже, постоји дио губитка због нереализованих а планираних инвестиција.

– Укупно, наше процјене су да за мјесец и по дана имамо од 800.000 до милион марака губитака. Укупни губици свих водовода у Српској, како се процјењује, износе око два милиона марака – прецизира Поповић.

Он наглашава да ће се до половине маја знати прецизни подаци, јер сви сви водоводи праве један збирни извјештај који ће да предају Влади РС и Управном одбору Фонда солидарности од којег се очекује помоћ.

Поповић додаје да су рачуне за потрошену воду платили он који су могли, наводећи да никога неће искључити због неплаћања и да ће се са неплатишама постићи договор о условма плаћања.

– Аплеујемо на све који могу да плаћају рачуне за утрошену воду – наводи Поповић.

Будући да трпи пад прихода, „Водовод“ Бањалука мораће се кредитно задужити како би могао да измирује обавезе.

– Морамо да плаћамо добављаче, хлор, струју и све остало – каже Поповић.

Слична стуација је са бањалучком „Електрокрајином“, која електричном енергијом снабдијева половину потрошача.

Кажу да им је наплата испоручене електричне енергије у посљедња два мјесеца смањена око 20 одсто.

– Актуелна епидемиолошка ситуација свакако има негативан утицај на пословно-финансијске резултате „Електрокрајине“ у односу на првобитно планиране за 2020. годину. Негативни ефекти се прије свега огледају у смањењу прихода због пада наплате испоручене електричне енергије, али и генерално смањене испоруке електричне енергије због забране и/или обуставе рада многих пословних субјеката, који су под нашом надлежношћу. Наплата испоручене електричне енергије у задња два мјесеца је смањена за око 20 одсто у односу на претходни период – кажу за Српскаинфо у овом јавном електродистрбутивном предузећу.

У овом тренутку немају тачан податак колико потрошача предузетника не ради, односно не троши електрчну енергију јер не раде очитавања бројила.

„Електрокрајина“ од проглашења ванредне ситуације у РС није искључивала са мреже купце због доспјелих дугова, а, према препоруци Републичког штаба за ванредне ситуације, обуставила је обрачун затезних камата за кашњења у плаћању купаца за март, април и мај.

Смањење непродуктивних трошкова

– Отежана наплата угрожава ликвидност предузећа и ради се у изузетно отежаним околностима. Упркос томе, „Електрокрајина“ настоји да се ова ситуација не одрази на инвестиционе активности изградње и реконструкције електродистрибутивне мреже у циљу задовољења потреба наших купаца. Увјерени смо да ће „Електрокрајина“ уз појачано залагање запослених и одговорни приступ у погледу смањења непродуктивних трошкова, успјешно превазићи ову изазовну ситуацију и наставити са позитивним пословним резултатима – кажу у “Електрокрајини”.