Sva komunalna i elektrodistributivna preduzeća u Republici Srpskoj bilježe velike gubitke u poslovanju zbog pada naplate usluga.

Tako su procjene da su preduzeća koja snabdjevaju građane i privredu pitkom vodom u gubitku oko dva miliona KM za pola marta i april.

Naravno, razlog je pandemija novog korona virusa, zbog čega su uvedene mnoge epidemiološke mjere u Republici Spskoj, a neke od njh se odnose na zabranu rada djelatnosti.

Primjera radi, frizerski saloni, kafići i restorani od polovine marta uopšte ne troše vodu i struju jer ne rade. Takođe, ne proizvode komunalni otpad.

Predsjednik Udruženja vodovoda Republike Srpske i direktor „Vodovoda“ Banjaluka Zoran Popović kaže za Srpskainfo da od polovine marta oko 3.000 malih privrednika na području grada ne troši vodu, odnosno ne radi.

– Dakle, imamo gubitke zbog preduzetnika koji ne rade od polovine marta. Njima nećemo ni slati fakture. Zatim imamo oko 5.000 potrošača među stanovnštvom koji u ovom periodu imaju nulu KM potrošnje. Riječ je o našim ljudima koji su vani i za praznike nisu dolazili zbog pandemije i zato nemaju potrošnju vode – objašnjava Popović.

Takođe, kako kaže, postoji dio gubitka zbog nerealizovanih a planiranih investicija.

– Ukupno, naše procjene su da za mjesec i po dana imamo od 800.000 do milion maraka gubitaka. Ukupni gubici svih vodovoda u Srpskoj, kako se procjenjuje, iznose oko dva miliona maraka – precizira Popović.

On naglašava da će se do polovine maja znati precizni podaci, jer svi svi vodovodi prave jedan zbirni izvještaj koji će da predaju Vladi RS i Upravnom odboru Fonda solidarnosti od kojeg se očekuje pomoć.

Popović dodaje da su račune za potrošenu vodu platili on koji su mogli, navodeći da nikoga neće isključiti zbog neplaćanja i da će se sa neplatišama postići dogovor o uslovma plaćanja.

– Apleujemo na sve koji mogu da plaćaju račune za utrošenu vodu – navodi Popović.

Budući da trpi pad prihoda, „Vodovod“ Banjaluka moraće se kreditno zadužiti kako bi mogao da izmiruje obaveze.

– Moramo da plaćamo dobavljače, hlor, struju i sve ostalo – kaže Popović.

Slična stuacija je sa banjalučkom „Elektrokrajinom“, koja električnom energijom snabdijeva polovinu potrošača.

Kažu da im je naplata isporučene električne energije u posljednja dva mjeseca smanjena oko 20 odsto.

– Aktuelna epidemiološka situacija svakako ima negativan uticaj na poslovno-finansijske rezultate „Elektrokrajine“ u odnosu na prvobitno planirane za 2020. godinu. Negativni efekti se prije svega ogledaju u smanjenju prihoda zbog pada naplate isporučene električne energije, ali i generalno smanjene isporuke električne energije zbog zabrane i/ili obustave rada mnogih poslovnih subjekata, koji su pod našom nadležnošću. Naplata isporučene električne energije u zadnja dva mjeseca je smanjena za oko 20 odsto u odnosu na prethodni period – kažu za Srpskainfo u ovom javnom elektrodistrbutivnom preduzeću.

U ovom trenutku nemaju tačan podatak koliko potrošača preduzetnika ne radi, odnosno ne troši elektrčnu energiju jer ne rade očitavanja brojila.

„Elektrokrajina“ od proglašenja vanredne situacije u RS nije isključivala sa mreže kupce zbog dospjelih dugova, a, prema preporuci Republičkog štaba za vanredne situacije, obustavila je obračun zateznih kamata za kašnjenja u plaćanju kupaca za mart, april i maj.

Smanjenje neproduktivnih troškova

– Otežana naplata ugrožava likvidnost preduzeća i radi se u izuzetno otežanim okolnostima. Uprkos tome, „Elektrokrajina“ nastoji da se ova situacija ne odrazi na investicione aktivnosti izgradnje i rekonstrukcije elektrodistributivne mreže u cilju zadovoljenja potreba naših kupaca. Uvjereni smo da će „Elektrokrajina“ uz pojačano zalaganje zaposlenih i odgovorni pristup u pogledu smanjenja neproduktivnih troškova, uspješno prevazići ovu izazovnu situaciju i nastaviti sa pozitivnim poslovnim rezultatima – kažu u “Elektrokrajini”.