Međunarodno udruženja vodovoda u dunavskom regionu (IAWD) putem video linka organizovalo je danas, 17. juna 2020. godine webinar na temu “Benchmarking program za vodovode u dunavskom regionu”.

Posljednjih sedam godina IAWD bavi se umrežavanjem komunalnih preduzeća za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda koja su posvećena poboljšanju svojih usluga kroz razmjenu znanja i benchmarking s drugim komunalnim preduzećima iz regije. Nova faza u saradnji između komunalnih preduzeća koja učestvuju u ovom programu pokrenuta je upotrebom novorazvijene IAWD platforme za benchmarking komunalnih preduzeća, a sve u cilju daljeg jačanja razmjene između komunalnih preduzeća. Kako bi poboljšao razumijevanje i interes za program, IAWD je organizovao ovaj promotivni događaj na kojem je predstavljen program i njegove prednosti.

Nakon izbijanja COVID-19 pandemije početkom 2020. godine postalo je očigledno kako i zašto brza i kontinuirana razmjena znanja putem internetske saradnje između preduzeća koja pružaju usluge vodosnabdijevanja može biti od velike važnosti za sigurnost građana, lokalnih zajednica i čitavih država. Na ovom webinaru korišteni su alati koji su se pokazali vrijednim u pružanju podrške u razmjeni između operatera koji pružaju usluge vodosnabdijevanja u ovim teškim vremenima.

Učesnici ovog online događaja bila su vodovodna preduzeća, nacionalna udruženja vodovoda iz dunavskog regiona, predstavnici IAWD-a, zatim predstavnici Međunarodnih finansijskih institucija (IFI), uključujući i Svjetsku banku.