Међународна асоцијација водоводних предузећа из дунавске регије (ИАWД), уз подршку Свјетске банке и Владе Аустрије, организује ове године Дунавски водни форум под називом “Важност података водног сектора у дигиталом добу”. Због пандемије вируса корона Форум се ове године одржава виртуелно у виду тродневне серије wебинара и то у периоду 27-29. октобар 2020. године.

Први дан Форума представљена је ситуација на међународном нивоу, а затим се прешло на дунавски регион и уједно се покушало показати како доступност података помаже у процјени побољшања водног сектора у дунавском региону. Након тога услиједле су презентације података о водном сектору у међусекторском контексту, имајући у виду интегрисано управљање водним ресурсима и аспекте сигурности вода.

Другог дана Дунавског водног форума планирано је да се учесници баве међусобном везом између одлука паметних политика и доступности поузданих података, а затим да разматрају вриједност података о поузданим показатељима успјешности неопходних за финансирање водних услуга.

Трећи и посљедњи дан расправљаће се о важности прикупљања података као основе за побољшање перформанси комуналних предузећа и резимираће се главни закључци Форума до којих се дошло на панел дискусијама.

Учесници Дунавског водног форума су националне институције (министарства, регулаторне агенције), национална удружења водовода и локалне самоуправе, представници локалних управа и комуналних предузећа из дунавског региона, представници удружења регионалних комуналних предузећа (ИАWД) и општинских комуналних предузећа (НАЛАС), представници ЕУ, ГИЗ-а, СДЦ-а и Свјетске банке, представници академске заједнице, приватне компаније и остали.

Први дан Дунавског водног форума активно учешће узели су градоначелник Града Бањалука, г. Игор Радојичић и замјеник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, г. Милан Гаврић. Сљедећа два дана на Форуму ће учествовати и представници “Водовода” а.д. Бањалука, као и удружења “Водоводи Републике Српске”.