Као вид подршке Њемачке развојне сарадње у сузбијању пандемије ЦОВИД-19 одабраним јавним комуналним предузећима и локалним самоуправама у четвртак, 29. октобра 2020. године додијељени су пакети заштитне опреме и средстава за дезинфекцију. Пакете, који садрже дезинфекцијска средства, маске, рукавице, заштитна одијела, визире, је у име њемачке владе, додјелио ГИЗ у оквиру Отвореног регионалног фонда за модернизацију општинских услуга. Укупна вриједност подршке износи 50.000 еура, а градови који су обухваћени у првом кругу додјеле пакета су: Грачаница, Сански Мост, Сребреник, Велика Кладуша, Градишка, Котор Варош, Лакташи, Прњавор, Требиње и Бања Лука.

Зоран Поповић, предсједник Удружења „Водоводи Републике Српске” и директор “Водовода” а.д. Бањалука рекао је да је веома важна помоћ њемачке владе и да ће наведена опрема увелико помоћи у раду и заштити радника и потрошача у директном контакту јер је бањалучки Водовод највећи у Републици Српској, гдје се годишње уради преко 7.000 контрола квалитете воде, а број контрола је повећан усљед пандемије изазване ЦОВИД-19 вирусом. Он је, такође, истакао сарадњу Удружења “Водоводи РС” са ГИЗ-ом, будући да ГИЗ у оквиру уговора који је потписан прије двије године врши обуку кадрова. Поред наведеног, договорено је и низ пројеката у вези с водним услугама по питању рјешавања проблема губитака на мрежи и отпадних вода, а најављена је и даља сарадња.

Одабраним локалним јавним предузећима у БиХ захвалио се Петер Wолф секторски менаџер „Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу – модернизација општинских услуга“ рекавши да је циљ да се кроз регионално умрежавање и сарадњу помогне у модернизацији општинских услуга, како у општим услугама тако и у сектору управљања водама. Усљед пандемије изазване ЦОВИД-19 вирусом локалне самоуправе и јавна комунална предузећа више су него икад под притиском да пруже адекватне услуге и одговоре на високе хигијенске стандард. Такође је нагласио да се у БиХ у борби са пандемијом изазваном ЦОВИД-19 вирусом жели дати посебна подршка јавним комуналним службама у виду заштитне опреме и средстава како би се могла пружити адекватна услуга и одговори на високе хигијенске стандарде у заштити постројења, радних мјеста, јавних површина и наравно како би се на најбољи начин могли заштити радници. Њемачка развојна сарадња развила је мјере којима жели да ојача њихове капацитете у суочавању с овим изазовима, а цијелокупна вриједност подршке у заштитној опреми и средствима за дезинфекцију за свих 6 земаља региона је 400.000 еура.