U organizaciji udruženja “Vodovodi Republike Srpske” u utorak, 30. juna 2020. godine u Istočnom Sarajevu održava se u okviru projekta “Regionalna mreža za razvoj kapaciteta – RCDN” razmjena iskustava na temu “Upravljanje neprihodovanom vodom”. Učesnici današnjeg dešavanja su predstavnici vodovodnih preduzeća, jedinica lokalne samouprave, tj. nadležni resori za komunalna pitanja, zatim predstavnici udruženja “Aquasan mreže u BiH” i “Vodovodi Republike Srpske”.

Opšti ciljevi razmjene iskustava su da se omogući javnim vodovodnim / komunalnim preduzećima i   jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj da podijele iskustva, unaprijede rad i povećaju kapacitete na temu upravljanja neprihodovanom vodom kroz formalnu razmjenu  znanja  i  iskustava  koja  su  bazirana  na  proizvodu  za  jačanje  kapaciteta razvijenom kroz RCDN projekat od strane “Aquasan mreže u Bosni i Hercegovini”.

Specifični ciljevi razmjene su:

– da se razmotri trenutno stanje u pogledu upravljanja neprihodovanom vodom u javnim vodovodnim / komunalnim preduzećima, uključujući izazove s kojima se isti susreću kao pružatelji usluga i jedinice lokalne samouprave kao njihovi osnivači, te da se predlože mjere unapređenja;

– da se prezentuju konkretni primjeri prakse i iskustava u  javnim vodovodnim / komunalnim preduzećima u procesu unapređenja upravljanja neprihodovanom vodom, te glavnim koristima ostvarenim kroz taj proces i

– da se doprinese saradnji učesnika kroz diskusiju, razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi.

Moderator današnjeg dešavanja je Vesna Muslić ispred udruženja “Aquasan mreže u BiH”.

Branka Trninić, koordinator u RCDN projektu, predstaviće TNA analizu koja se bavi stanjem gubitaka u vodovodima RS. Ova prezentacija će obuhvatati osnovne podatke o vodovodima u RS, tehničke karakteristike vodovoda u RS, stanje neprihodovane vode i gubitaka u vodovodima u RS, preduslove za upravljenje neprihodovanom vodom i gubicima vode, razloge koji su doveli do trenutnog stanja, te prijedloge za unapređenje u upravljanju neprihodovanom vodom u RS.

Pored ove prezentacije, biće održane još dvije prezentacije. Jedna će se baviti neprihodovanom vodom, tj. postojećim stanjem, izazovima i mogućim rješenjima i održaće je Sead Badnjević, ko-moderator Aquasan mreže u BiH. Druga prezentacija će biti predstavljanje situacije u pogledu neprihodovane vode u Vodovodu Istočno Sarajevo i održaće je Dejan Romić.