У уторак и сриједу, 08-09. јуна 2021. године одржава се онлине “Конференција о бенцхмаркингу у сектору водоснабдијевања”. Ова конференција о бенцхмаркингу је трећа конференција у низу која за циљ има јачање капацитета актера који се баве пружањем услуга из области водоснабдијевања у њиховим континуираним напорима да побољшају своје услуге.

Међународно удружење водовода у сливу Дунава (ИАWД) већ девет година гради мрежу водовода посвећених побољшању пружања комуналних услуга уз помоћ размјене знања и упоређивањем с другим комуналним предузећима из регије. Употребом новоразвијене платформе за даље јачање размјене између комуналних подузећа покренута је нова фаза у сарадњи водовода који учествују у програму. Почевши од 2020. године, комунална предузећа суочила су се с бројним изазовима, јер је пандемија ЦОВИД-19 резултирала ограничењима, што је довело до бројних неизвјесности. Водити посао у таквим условима било је довољно тешко за све, а поготово за комунална предузећа, која у основи снабдијевају водом становништво у градовима или општинама. Између осталих открића која је наметнула пандемија, постало је очито како и зашто брза и континуирана размјена знања путем онлине сарадње између водоводних предузећа може бити кључна за сигурност грађана, локалних заједница и цијеле државе.

У том контексту, ИАWД започиње нови циклус бенцхмаркинг програма водоводних предузећа за 2021. годину, који је фокусиран на процјену података о постигнутим резултатима комуналних предузећа у 2020. години. Овај програм је отворен за сва заинтересована комунална предузећа из дунавске регије.